Persberichten - 21 de ani de la dispariția lui Ayrton Senna, brazilianul care a fost mai iubit decât Pele
21 de ani de la dispariția lui Ayrton Senna, brazilianul care a fost mai iubit decât Pele
Data de 1 mai 1994 rămâne una dintre cele mai negre din istoria sportului. Acum 21 de ani, legendarul pilot Ayrton Senna lua ultimul start al carierei, în Marele Premiu din San Marino, dar nu avea să mai ajungă la finiș, încetând din viață în urma unei ieșiri în decor la viteza de peste 300 de kilometri pe oră.
În 10 ani petrecuți ca pilot în Formula 1, Senna a câştigat trei titluri de campion în Marele Circ (1988, 1990, 1991), a avut 80 clasări pe podium, cu 41 de victorii şi 65 de plecări din pole position. De-a lungul carierei, a pilotat pentru 4 constructori Toleman (1984 - sezonul său de debut), Lotus (1985-1987), McLaren (1988-1993) și Williams (1994).
Ultima cursă a lui Senna a fost cea de-a treia în sezonul respectiv. Brazilianul se mutase la Williams, acolo unde l-a înlocuit pe rivalul său de o viață, Alain Prost, devenit între timp un bun prieten. Nu a reușit să ajungă la finiș nici în primele două, abandonând din motive tehnice, dar nimeni nu anticipa deznodământul tragic al carierei sale.
La Imola, problemele au început încă din calificări. Rubens Barrichello, conațional și prieten al marelui Ayrton, a avut un accident grav, dar a scăpat cu răni care nu i-au pus viața în pericol. În ziua următoare, cu doar o zi înaintea cursei, austriacul Roland Ratzenberg și-a pierdut viața, în urma unui accident petrecut pe circuit.
Fără vreun punct după primele două curse și cu clasamentul condus de tânărul Michael Schumacher - pe atunci în vârstă de 25 de ani - care avea deja 20 de puncte, Senna a urmat sfatul lui Alain Prost și a acceptat să concureze în San Marino, deși era vizibil zdruncinat de evenimentele din ajun.
Încă de la start au fost momente de tensiune. JJ Letho a avut probleme cu monopostul său Benetton-Ford, care nu a pornit și a fost lovit puternic din spate de Pedro Lamy, la volanul unei mașini Lotus-Mugen Honda. O roată a și alte fragmente din cele două vehicule au rănit 8 fani și un polițist, iar pe pistă a intrat Safety Car-ul, pentru 5 tururi.
Cursa a pornit propriu-zis din cel de-al șaselea tur, cu Ayrton Senna lider, plecat din al 65-lea pole position al carierei. Se afla chiar în fața lui Michael Schumacher, cel care avea să câștige acel sezon. Brazilianul a crescut viteza și în primul tur fără Safety Car a fost cel mai rapid de pe pistă.
Următorul tur, cel de-al șaptelea din cursă, avea să-i fie fatal. În virajul Tamburello, mașina sa a mers în linie dreaptă și s-a izbit frontal de un parapet de beton. De pe circuit a ieșit la 307 kilometri pe oră, iar acul kilometrajului s-a oprit, în momentul impactului, la 233 de kilometri pe oră.
Din câte se pare, moartea lui Senna, la doar 34 de ani, a fost cauzată de o suspensie care, din cauza impactului puternic, a sărit în habitaclul pilotului și i-a perforat viziera căștii, lovindu-l chiar sub ochi și provocându-i fracturi craniene, o ruptură a arterei temorale și leziuni ale creierului.
Accidentul brazilianului a crescut normele de securitate pentru piloți și monoposturi, de la ranforsarea căștilor până la design-ul circuitelor.
Ayrton Senna a fost desemnat sportivul secolului în Brazilia, în dauna unui alt nume extrem de răsunător: fotbalistul Pele.
În februarie 2013, mănușile purtate de Senna în sezonul în care a cucerit cel de-al treilea titlu mondial în Formula 1 s-au vândut cu 33.000 de dolari la o licitație.