Lehdistötiedotteet - MP al Mexicului, şansa lui Lewis Hamilton de a câştiga matematic titlul în F1
MP al Mexicului, şansa lui Lewis Hamilton de a câştiga matematic titlul în F1
După un show al americanilor care s-a ridicat cu adevărat la înălțimea competiției, Lewis Hamilton s-a impus pentru a cincea oară în cele 6 curse desfășurate pe circuitul Americilor. Britanicul și-a înfipt steagul pe teritoriul statului Texas și mai are nevoie doar de un loc 5 în oricare dintre cele trei curse rămase pentru a deveni campion, indiferent de ce va face rivalul său, Sebastian Vettel. Neamțul a terminat al doilea în Austin și a reușit să împingă suspansul (dacă mai poate fi vorba de așa ceva) până peste granița cu Mexic.
Dacă tot am adus vorba de suspans, Max Verstappen ne-a oferit pe ultimii metri ai cursei o doză din ceea ce este în stare și, în ciuda orei târzii, ne-a ridicat în picioare cu o manevră de geniu, așa cum i-a transmis Christian Horner imediat după trecerea liniei de sosire. Din păcate pentru fanii olandezului, favoritul lor s-a trezit "dat afară" din sala de așteptare exact înainte de a urca pe podium. Acesta a primit o penalizare de 5 secunde îndelung contestată mai ales de către Red Bull Racing și de Jos Verstappen, tatăl său, dar comisia de disciplină a considerat că Max a depășit limitele pistei atunci când a trecut de Kimi Raikkonen. Finlandezul a fost repus pe treapta a treia a podiumului în urma acestei decizii dure, dar care a fost corectă până la urmă. Verstappen rămâne totuși de apreciat pentru că a avut nebunia și ambiția de a încerca să obțină mai mult decât acel loc 4, după o cursă de recuperare fantastică (reamintim faptul că olandezul a pornit în cursă de pe locul 18 al grilei de start).
Mercedes a devenit noua campioană la constructori, deşi e posibil ca această veste să nu mai surprindă pe nimeni. Este al 4-lea sezon consecutiv în care echipa condusă de Toto Wolff se impune şi câştigă din nou trofeul cu multe etape înainte de final. Cu această ocazie, Mercedes a egalat Red Bull Racing care de asemenea obţinuse 4 titluri consecutive în perioada 2010-2013. De asemenea, a fost cea de-a 75-a victorie a constructorului din Stuttgart şi cea de-a 150-a clasare pe podium.
Doar trei capitole au mai rămas de scris în romanul Formulei 1, volumul 68. Ediţia 2017 se încheie odată cu rundele din Mexic, Brazilia şi Emiratele Arabe Unite, iar în acest weekend Lewis Hamilton are prima minge de meci în Marele Premiu al Mexicului, duminică, 29 octombrie, de la ora 21:00, în direct la Digi Sport 2.
AUTODROMO HERMANOS RODRIGUEZ, MEXIC
Mexic, numit oficial Statele Unite Mexicane, este de aproape trei ori mai mare ca suprafaţă decât Texas şi împarte cu S.U.A. a doua cea mai mare graniţă din lume, după cea a Statelor Unite cu Canada. De menţionat că doar 10 ţări din lume au o populaţie mai numeroasă decât Mexic, iar capitala Mexico City este oraşul cu cea mai altitudine (2.240 m) şi vechime din America de Nord. De asemenea, este şi unul dintre cele mai mari oraşe din lume.
Steagul Mexicului este compus din trei linii verticale, de culori şi semnificaţii diferite. Cea verde din stânga reprezintă speranţa, cea albă din mijloc semnifică puritatea, iar cea roşie din dreapta este jertfa mexicanilor pentru sângele curs în timpul războiului de independenţă al statului (1810-1821). Stema din mijloc cu un vultur prinzând un şarpe este bazat pe o legendă aztecă. Nu este de glumit cu imnul Mexicului, intitulat “Mexicanos, al grito de guerra” (în traducere: “Mexicani, la strigăt de război”). Există 10 articole de lege referitoare la felul în care trebuie să onorezi şi să cânţi imnul naţional. Dacă greşeşti, eşti amendat şi, în unele cazuri, eşti nevoit să-ţi ceri scuze ţării. Nici noi nu vom glumi în legătură cu acest subiect pentru că nu se ştie niciodată cine poate citi acest articol.
Copiii mexicani nu primesc cadouri în ziua de Crăciun. Acestea se dau de obicei pe 6 ianuarie, în ziua în care mexicanii celebrează sosirea celor Trei Crai de la Răsărit. Deoarece este amplasat pe un lac, Mexicul se scufundă cu 15-20 cm pe an şi sunt folosite pompe pentru ca apa să fie evacuată. Totuşi, infrastructura oraşului, sursele de apă şi arhitectura de neînlocuit sunt sub o continuă ameninţare. De asemenea, Mexic se află în “Inelul de Foc”, una din cele mai predispuse zone de cutremure şi erupţii vulcanice din lume. De altfel, luna trecută a fost înregistrat cel mai puternic cutremur din ultimii 100 de ani (7,1 grade pe scara Richter), urmat de 39 de replici şi soldat cu sute de morţi şi mii de răniţi.
Se spune că ciocolata a fost descoperită în Mexic, fiind preparată de mesoamericani ca o băutură la care se adăugau îndulcitori naturali. Cuvântul "ciocolată" derivă din limba aztecă, "xocolatl" ("xoco" = amar ; "atl" = apă), iar "Ixcacao" este zeiţa maiaşă a ciocolatei. De menţionat şi că Mexic se situează pe locul trei în exportul de miere şi este pe primul loc în producţia de sare.
Construit în 1962 într-un parc public din Mexico City, Autodromo Hermanos Rodriguez a intrat în calendarul Formulei 1 în acelaşi an, ca etapă neoficială, purtând numele de "Magdalena Mixhuca", nume pe care şi l-a păstrat până în 1970, atunci când Formula 1 a părăsit Mexicul. Este circuitul amplasat la cea mai mare altitudine din campionat, 2.285 m, iar aerul rarefiat cauzează dificultăţi atât piloţilor, cât şi maşinilor.
Magdalena Mixhuca şi-a schimbat apoi titulatura în "Autodromo Hermanos Rodriguez" (în traducere: "Circuitul Fraţilor Rodriguez"), nume pe care-l poartă şi în prezent. A fost denumit astfel în memoria fraţilor Pedro şi Ricardo Rodriguez, ambii foşti piloţi de Formula 1, care şi-au pierdut vieţile în spatele volanului de curse la o distanţă de aproape 9 ani unul de celălalt. Pe 1 noiembrie 1962, Ricardo Rodriguez a suferit un accident fatal chiar în timpul primului Mare Premiu (neoficial) al Mexicului, mai exact în prima zi de antrenamente, atunci când suspensia dreapta-spate a monopostului său Lotus a cedat în temutul viraj Peraltada (o curbă în formă de semicerc care actualmente a fost tăiată pe jumătate, devenind combinaţia de viraje 16-17). El s-a izbit de barieră şi a decedat pe loc la doar 20 de ani, provocând o mare suferinţă în sufletul poporului mexican. Fratele său mai mare, Pedro, a avut aceeaşi soartă în timpul unei alte competiţii motorizate care s-a desfăşurat la Norisring pe 11 iulie 1971, atunci când un alt pilot l-a acroşat, iar maşina sa a rămas căţărată pe barieră, în flăcări. Pedro a decedat la scurt timp după ce a fost scos din acea epavă, la vârsta de 31 de ani. El reuşise să câştige două curse de Formula 1 în carieră (M.P. al Africii de Sud din 1967 şi M.P. al Belgiei din 1970), iar cea mai bună clasare a sa din Mexic a fost un loc 4 în 1968.
Abia în 1986, Formula 1 s-a reîntors în Mexic, circuitul fiind uşor modificat de la ultima vizită. Gerhard Berger a câştigat surprinzător acea cursă, fiind chiar prima victorie din carieră atât pentru el, cât şi pentru echipa sa, Benetton (mai multe detalii puteţi afla în cadrul secţiunii "Momente memorabile"). Deşi circuitul era popular printre piloţi, aceştia au început să se plângă tot mai des şi mai vehement de denivelările sale, de aerul rarefiat şi de poluarea din Mexico City, cauze pentru care Mexic a rămas din nou fără Mare Premiu de Formula 1 în 1992. Circuitul mexican apăruse iniţial în calendarul provizoriu al sezonului 2014, dar din lipsa timpului necesar pentru a aduce pista la standardele competiţiei, revenirea sa a fost amânată pentru 2015. În prezent, Lewis Hamilton este singurul pilot de pe actuala grilă care a triumfat aici prin victoria de anul trecut. Lucrurile s-ar putea schimba în acest weekend.